Zomertaling
Deze serie van zes foto's bestaat uit twee mannen, die gezamelijk tijdens de voorjaarstrek een pauze nemen om te foerageren en te rusten.
Waarschijnlijk zijn deze twee vogels pas vanuit de Sahel (Afrika) in Nederland aangekomen.
Het komt vaak voor dat vogels van hetzelfde geslacht een tijd samen optrekken. Zo kun je óók vogels aantreffen van verschillende soorten, die een tijd samen hun weg gaan, waarbij Ik me dan afvraag hoe de communicatie zou verlopen. Verschillende soorten vogels spreken verschillende talen...., zo lijkt het?!
Op de eerste twee foto's en op de laatste foto, zie je een man in broedkleed.
Op de tweede foto verzorgt deze zomertaling zichzelf waarbij je nu middels dit achteraanzicht, de opvallende witte kopstrepen duidelijk tot in de nek ziet lopen!Na de tussenstop kiest deze man weer het luchtruim, kort daarna gevolgd door de andere man, om samen hun reis te vervolgen.
De foto's drie t/m vijf, laten de andere zomertaling man zien. De scherpte van de tekeningen in zijn kleed, is nog niet aanwezig. Het is allemaal een beetje wazig zeg maar. Het lijkt erop dat deze vogel nog het volwassen kleed moet krijgen.
Op de vierde foto zwemt deze vogel, met één poot in rust.Op de vijfde foto vliegen de druppels water in het rond, nadat de zomertaling in het water had geslobberd naar voedsel.... 🪶
Wetenswaardigheden over de zomertaling:
Engelse naam: Garganey
Wetenschappelijke naam: Spatula querquedula
Maximale waarden (bij benadering):
Lengte: 41 cm; spanwijdte: 62 cm; gewicht: 380 gram; leeftijd: 15 jaar.
Herkenning:
Men kan deze soort herkennen als een kleine eendachtige, waarbij de man in het broedkleed herkenbaar is aan de prachtige patronen in het kleed. Zo bestaat de (paars)bruine kop uit een donkerbruine kruin welke begrenst wordt door een brede, witte gebogen streep, die van het oog tot aan de hals van de vogel loopt. De rest van de kop bestaat uit fijn gebogen bruine lijntjes in lichte en donkere tinten.
Ook de borst van de man bestaat uit patronen van gebogen bruine lijntjes, die doorlopen tot op de flanken.
Het middelste gedeelte van de flanken bij de man, bestaat uit een patroon van gebogen zwart-witte lijntjes, met daarboven opvallende afhangende gestreepte schouderveren in zwarte-, grijze- en witte tinten. De zijstaart bestaat uit een patroon van lichte en bruine vlekjes. De spiegel is groen met wit van kleur. De ogen zijn bruin en de snavel is paarsbruin.
De vrouw heeft een kleed dat uit diverse bruintinten bestaat welke vaak mooi, wit omlijnt zijn. Ze bezit een lichte wenkbrauwstreep en heeft een donkere oogstreep. De spiegel bij de vrouw is groenbruin. De snavel en poten zijn grijs van kleur.
Leefomgeving:
Deze soort kun je aantreffen bij zoet water. Vaak bij stilstaand water met een rijke water- en oevervegetatie waarbij riet aanwezig is.
Voedsel:
Het voedsel bestaat o.a. uit waterplanten, zaden, insecten en waterdiertjes.
Nest:
Het nest dat in de dichte vegetatie wordt gebouwd, bevindt zich meestal dicht bij het water.
Een legsel bestaat uit 7-10 eieren. Eén legsel per jaar.
Trek:
Deze soort trekt voor de winter weg naar Afrika, ten zuiden van de Sahara.
Vooral tijdens de trek kan deze soort bij ons worden waargenomen.
Bijzonderheden:
Het geluid wat de man van deze soort maakt lijkt wat op het gekwaak van een kikker.
De man van deze soort heeft een grote variatie in zijn verenkleed qua patronen en is een lust voor het oog!