Birdartphotography
 

Nieuwe foto's

 

Soort: Wilde eend

Omschrijving van de foto's (2x):

Wilde eend man foerageert op een zonovergoten novemberdag, waarbij op de close-up foto de eend het voedsel uit het water filtert.

Wetenswaardigheden over de Wilde eend:

Engelse naam:                     Mallard
Wetenschappelijke naam: Anas platyrhynchos

Maximale waarden (bij benadering):
Lengte: 62 cm; spanwijdte: 97 cm; gewicht: 1500 gram; leeftijd: 20 jaar.

Herkenning:
De man is in prachtkleed herkenbaar aan de groene kop, welke in zonlicht erg opvallend is, en aan zijn gele snavel en de gekrulde middelste staartpennen.
De borst van de man is bruin, welke door een witte halsband gescheiden wordt van de groene kop. Deze soort bezit een blauwe spiegel met een witte rand, en heeft oranje poten.
Een bepaalde periode na het broedseizoen krijgt de Wilde eend man, een ander verenkleed, genaamd eclipskleed. Dit gebeurt bij het wisselen van de slagpennen. Het verenkleed van de man lijkt dan erg op het kleed van de vrouw, maar de man blijft herkenbaar aan zijn gele snavel.
De vrouw is herkenbaar aan de prachtige bruintinten en motieven in het kleed in combinatie met de blauwe spiegel en de witte rand. Ook bezit de vrouw oranje poten en heeft een snavel die oranje met zwart gekleurd is.

Leefomgeving:
Deze watervogel is vooral aan te treffen in zoet, ondiep water waar deze soort naar voedsel kan zoeken.

Voedsel:
Het voedsel bestaat hoofdzakelijk uit: waterplanten, waterdiertjes en gras.

Nest:
Het nest wordt meestal op de grond gemaakt in de buurt van water en bestaat uit o.a.: takjes, dons en mos.
Eén legsel bestaat uit ca. 10 eieren. Tot 3 legsels per jaar.

Trek:
Van de eenden die in Nederland broeden overwinteren de meeste Wilde eenden in eigen land. Bij aanhoudende strenge vorst trekt een deel naar Groot Brittannië, Ierland of verder Europa in.

Bijzonderheden:
Het is een van de meest algemene watervogels van Nederland.
De Wilde eend houdt zich graag op bij voedselrijk water waar deze soort al duikelend naar eten zoekt.
Al duikelend zeeft de eend met zijn speciale snavel de voedselrijke bestanddelen uit het water.
Koppels ontstaan gedurende de winter, waarbij het er vaak niet zachtzinnig aan toe gaat tussen de rivalen.