Birdartphotography
 

 

Welkom!

Ik ben Gérard van den Broek en natuurfotografie is mijn passie.

Mijn grootste interesse gaat uit naar de dieren, waarbij ik graag de vogels fotografeer die in Nederland voorkomen.
Juist het fotograferen van vogels en het delen van kennis, gecombineerd met vaak avontuurlijke ondernemingen bieden mij de grootste uitdaging. De foto's die je aantreft zijn nooit een exemplaar van een x aantal beelden per seconde, maar zijn bewust op dat ene moment genomen.

Volgens de wetenschap bewonen vogels onze planeet al zo'n 150 miljoen jaar, de mens "pas" enkele miljoenen jaren!
Vogels hebben zich dan ook prima aangepast aan de verschillende biotopen waarin ze leven en de meeste soorten zijn zeer flexibel ingesteld. Zo verblijven veel soorten in een bepaald gebied om te nestelen en reizen indien deze dat nodig vinden, naar weer een ander gebied om b.v. te overwinteren i.v.m. voedselaanbod en/of temperatuur waarbij de lengte van het daglicht een belangrijke rol speelt.
Door o.a. de klimaatverandering komen er in Nederland nieuwe soorten bij, en verdwijnen er ook soorten. Dit is een normaal en natuurlijk proces. Tenslotte verblijft een vogel op 'n plaats, welke geschikt is.

Vaak heeft de man opvallende kleuren in het kleed, waarbij de vrouw van dezelfde soort, hoofdzakelijk bruintinten in het kleed heeft met dikwijls de kleurstellingen die de man ook bezit, maar dan zijn die subtiel aanwezig. Een van de redenen dat de vrouw een minder gekleurd kleed heeft, is de broedzorg. Door minder felle kleuren in haar kleed, valt ze minder snel op.
Tijdens een shoot, zijn er momenten op de dag, waarbij het licht een andere intensiteit heeft. Dit zul je ook in de kleuren van de vogels terug zien. In het algemeen, is het lente- en zomerkleed van vogels in deze periode op haar mooist. Relaties en gezinnen moeten in een korte periode ontstaan en juist dan, laat deze diersoort zich op z'n mooist zien. Zo past het winterkleed van de vogels, op haar beurt weer mooi bij z'n omgeving.
Ik probeer de verschillende soorten zó op de foto te zetten, dat de kenmerken en vaak ook bepaald gedrag, goed in beeld komen waardoor determinatie makkelijker wordt en je zo een beter beeld krijgt van een bepaalde soort.
Fijn om deze prachtige momenten te mogen delen!

Houd de site in de gaten, daar deze regelmatig (wekelijks) wordt voorzien van nieuwe foto's, welke te vinden zijn op de "home page" via de tab "Foto's.....NIEUW", waar ik ook wetenswaardigheden vermeld over de betreffende soort. Dezelfde nieuwe foto's, zijn ook terug te vinden via de tab "Foto's.....soorten..", waar dan tevens boven iedere foto een begeleidende tekst staat.

Een reactie in het gastenboek is altijd welkom! Alvast bedankt!
Wil je een foto aanschaffen of heb je interesse in een lezing, waarbij ik tevens veel foto's toon, dan kun je contact met me opnemen middels het contactformulier. 

Ik wens je veel kijkplezier toe!! 

 

 

2020
JAAR VAN DE WILDE EEND

(Mallard)
Anas platyrhynchos

 

 

 
NATIONALE   VOGEL
GRUTTO

(Black-tailed Godwit)
Limosa limosa

 

Geluid van de Grutto

 

2 meter distance.jpg

DISCLAIMER / COPYRIGHT
De vorm en inhoud van deze website zijn met uiterste zorgvuldigheid samengesteld. Het verzamelen van al dit fotowerk kost vele jaren. Ik vraag je dan ook vriendelijk het copyright van al dit fotowerk te respecteren. Als je een foto of ander materiaal wilt gebruiken van deze website, neem dan even contact met me op.