Birdartphotography
 

 
Gele kwikstaart man in broedkleed

Welkom!

Deze site ondergaat een upgrade.

Vogels zijn niet meer op naam gerangschikt, maar op familie. Dit houdt echter in dat ik vele honderden foto's moet uploaden, incl. tekst. Dit gaat een paar maanden in beslag nemen. De labels zonder foto's, worden z.s.m. gevolgd door foto's. Mijn excuses voor het tijdelijke ongemak.

Op deze site vind je sfeerfoto's van verschillende soorten vogels die in Nederland kunnen voorkomen.

Het betreft o.a. foto's van vogels die jaarrond hier blijven, 'standvogels' genoemd. Ook tref je foto's aan van trekvogels, waaronder de 'zomergasten' en 'wintergasten', die Nederland alleen in bepaalde maanden bezoeken i.v.m. voortplanting of overwintering. Af en toe kun je foto's tegenkomen van 'dwaalgasten'. Deze vogels kunnen door omstandigheden afgedreven zijn van hun vliegroute, of hadden zich aangesloten bij een groep vogels die in de richting van Nederland vloog.
Als laatste staan er foto's op deze site van ontsnapte of bewust losgelaten 'kooivogels', die zich al dan niet in de vrije ruimte kunnen voortplanten.

Aan de linkerzijde op de 'homepage', vind je de vogels per familie.
Je zult ook af en toe familie's in één veld aantreffen, die geen overeenkomsten in genen bezitten, maar die wel overeenkomsten kunnen hebben in hun gedrag, bouw, voorkomende omgeving of gewoonten. Dit heb ik gedaan om het zoeken te vergemakkelijken als je nog niet zoveel kennis bezit.
Onthoud dat de voorafgaande labels altijd leidend zijn!

De foto's met beeldinformatie, zijn per familie gerangschikt.
Een 'groen label' zal altijd een familie aankondigen, met de Nederlandse-, Engelse- én wetenschappelijke naam.
Een 'blauw label' toont cursief vermeld, eerst de geslachtsnaam, gevolgd door de soort en eventueel als derde vermelding de ondersoort (SSP = subspecies), van de vogels uit de fotoserie die volgt.
Naast de wetenschappelijke notering, vind je op het blauwe label ook de Nederlandse naam en de Engelse benaming van de vogel die volgt.

De wetenschappelijke vermelding wordt altijd cursief geschreven en bestaat dus uit minimaal twee namen. en soms drie. De eerste naam (de geslachtsnaam), begint altijd met een hoofdletter.

  • Op deze website bespreek ik regelmatig één soort vogel, die je in Nederland kunt aantreffen, ondersteund met foto's, geluiden en weetjes.
    Dit item kun je vinden in het hoofdmenu onder: 'Vogel in de Kijker'.

DNA onderzoek bij vogels, heeft nog meer inzicht gegeven bij welke families bepaalde soorten vogels behoren.
Voorheen waren veel conclusies gebaseerd op bestudering van o.a. skeletbouw, weefsel, uiterlijk, geluiden en gedrag.

Een 'familie' van vogels, bevat vaak meerdere 'soorten' vogels, die op hun beurt weer meerdere 'ondersoorten' kunnen bevatten.
Een 'soort' is een levensvorm, waarvan de verschillende individuën zich onderling kunnen voortplanten en hun nakomelingen ook.
Als  vogelfamilies gedurende duizenden jaren in een geïsoleerde omgeving (bijv. eilanden, continenten of andere geïsoleerde leefomstandigheden) hebben doorgebracht, kunnen er met buitenstaanders onderlinge verschillen optreden binnen de familie waardoor er nieuwe families, soorten en ondersoorten kunnen ontstaan.

In teksten kun je de begrippen: 'Oude Wereld' en 'Nieuwe Wereld' tegenkomen.
Binnen de biologie praten we over de 'Oude Wereld' als we vogels bedoelen, die zich hebben ontwikkeld binnen Europa, Afrika en Azië.
De 'Nieuwe wereld' daarentegen, bevat vogelfamilies die op geïsoleerde Amerikaanse continenten zijn ontstaan.
Door voortschrijdend inzicht ontdekken we steeds meer, maar levert dit regelmatig ook weer vragen op. Zo blijft de verworven kennis continu in beweging.

De vermelde wetenswaardigheden op deze site geven je een indicatie en kunnen in de praktijk altijd afwijkend zijn!

Veel kijk- en leerplezier!!! 🪶

 

 

 Onze nationale vogel: de grutto

(Black-tailed Godwit)
Limosa limosa

 
 
Zeearend met zijn gouden iris

 


DISCLAIMER / COPYRIGHT

Niets van deze website mag gebruikt worden voor reproductie.

Alle foto's zijn gemaakt met respect voor de vogels en met behulp van Canon objectieven. De foto's die je hier aantreft zijn in een passende kwaliteit gepresenteerd.

Als je interesse hebt in een foto van deze website in een hoge kwaliteit en in JPEG, (TIFF formaat kan uiteraard ook) dan is die te verkrijgen tegen een kleine vergoeding en vaak tot een formaat van ca. 90 cm. breed x 60 cm. hoog.