Birdartphotography
 

 
Gele kwikstaart man in broedkleed

Welkom!

Mijn naam is Gérard van den Broek en één van mijn passies is het vastleggen en bestuderen van vogelgedrag in Nederland en het delen van kennis.

Sfeerfoto's van verschillende soorten vogels, inclusief beeldinformatie, vind je op deze site terug.

De vogels om ons heen zijn nauw verwant aan de dinosauriërs. Dino's hadden net als de vogels geen longen, maar luchtzakken voor de zuurstof. Deze 'zakken' lopen tot in de botten door. Een goed systeem voor een rendementvolle zuurstof huishouding. De holle botten kenmerken dan ook vogels én dino's. Vogels hebben géén stembanden maar heel vaak een syrinx. Een systeem van kraakbeen en membranen, dat zich onderaan de luchtpijp bevindt, net als bij de dino's. Andere overeenkomsten zijn o.a.: eieren, veren en de tenenbouw. Wist je dat vogels veel gemeen hebben met de krokodillen?!

Dinosauriërs hebben honderden miljoenen jaren de aarde bewoond; de mens pas 1 miljoen jaar! Besef ook dat een vogel eigenschappen bezit die geen andere diersoort op aarde heeft! Zo kijk je hopelijk met andere ogen naar deze boeiende soort waar wij de ruimte mee delen!

De foto's die je aantreft op deze site zijn nooit een exemplaar uit een serie van tiental geschoten beelden per seconde. Alle foto's worden bewust op dat éne specifieke moment genomen. Verschillende soorten zijn op een dusdanige manier vastgelegd, dat de kenmerken van de vogel goed in beeld komen. Hierdoor wordt determinatie makkelijker en krijg je meteen een beter beeld van een bepaalde soort.

  • Op deze website vind je regelmatig nieuwe foto's met wetenswaardigheden.
    Deze zijn te vinden op de home page via de tab 'Foto's.....NIEUW'.

In de vogelwereld heeft een man vaak opvallende kleuren en een contrastrijk kleed, waarbij een vrouw van dezelfde soort, hoofdzakelijk bruintinten in haar verenkleed heeft. Een belangrijke reden dat een vrouw een minder gekleurd kleed heeft, is de broedzorg. Door minder felle kleuren valt ze immers niet zo snel op en blijft het nest beter beschermd. 

Menselijk gedrag en de opwarming van de aarde, hebben ook grote gevolgen voor de vogels. Denk hierbij o.a. aan voedselbeschikbaarheid en leefgebieden welke steeds meer onder druk komen, maar ook de huiskatten die de mens buiten los laat lopen. Veel vogels in wijken halen hierdoor hun 1e levensjaar niet, terwijl ze gemiddeld zeven tot tien jaar kunnen leven. Een vogel is een belangrijke schakel in het leven op aarde en mag niet onderschat worden!! 

Eind vorige eeuw beschreef zoöloog, etholoog en ornitholoog Konrad Lorenz al wat de uitdijende mensenmassa zou gaan betekenen in de toekomst voor veel dierenleven. Een bekende uitspraak van deze voormalige Nobelprijswinnaar was: 'You only love what you know, and you only protect what you love'. Ook de bekende bioloog sir David Attenborough heeft vele malen de noodklok geluid en gewaarschuwd.
Hopelijk is het nog niet te laat en kan de prachtige natuur om ons heen zich nog herstellen, maar het wordt kort dag!

De wetenswaardigheden op deze site geven je een indicatie en kunnen dus in de praktijk altijd afwijkend zijn!

Een reactie in het gastenboek zie ik altijd met interesse tegemoet.

Veel kijk- en leerplezier!!! 🪶

 

 

 Onze nationale vogel: de grutto

(Black-tailed Godwit)
Limosa limosa

 
 
Zeearend met zijn gouden iris

 


DISCLAIMER / COPYRIGHT

Niets van deze website mag gebruikt worden voor reproductie.
Als je een foto of ander materiaal van deze website wilt gebruiken, neem dan eerst even contact met me op.