Birdartphotography
 

Biografie

Als kind was ik al zeer geïnteresseerd in de dierenwereld. 'Buiten' was voor mij één grote 'dierentuin'. Vol bewondering bestudeerde ik als opgroeiende tiener de dieren in mijn omgeving en daarbuiten. Vaak gewapend met emmertje, schepnetje en verrekijker. Mijn tienerkamer was al gauw een groot rariteitenkabinet. De vele boeken die ik las en het veldonderzoek, brachten mijn kennis op een hoger niveau waardoor ik nog meer de dierenwereld in werd gezogen. Toen ik als puber een heel simpel analoog fototoestel in handen kreeg, begon ik veel kleine dieren, waaronder insecten, reptielen, amfibieën en vogels, vast te leggen op de foto. Gezien de apparatuur die ik destijds had en de kosten voor één foto, viel dit nog niet mee. In het digitale tijdperk van nu kun je je dat gewoon niet meer voorstellen.

In de loop van de tijd begon het fotograferen van vogels steeds meer op de voorgrond te komen, mede door de moeilijkheidsgraad. Een vogel fotograferen is vaak niet makkelijk en dus voor mij weer een uitdaging!
In mijn late tienerjaren kocht ik betere apparatuur waardoor ik steeds meer werd uitgedaagd. De vogels probeer ik in hun biotoop vast te leggen, zonder ze daarbij te storen! Zo hoop ik je de sfeer te laten proeven en een kijkje te laten nemen in de wereld van deze bijzondere diersoort.

Een andere jeugdliefde van mij is paleontologie. Deze wetenschap houdt zich bezig met de studie naar o.a. 'het fossiele leven'. Ook binnen deze wetenschap ligt mijn interesse hoofdzakelijk weer bij het dierenrijk.
Zo is inmiddels aangetoond dat vogels (mogelijk) afstammen van de dinosauriërs. Vogels vertonen qua anatomie veel overeenkomsten met die van de dinosauriërs. Wetenschappers zeggen ook wel: "Vogels zijn dinosauriërs die zijn gaan vliegen nadat veren zijn ontstaan". En zo kijk je weer met hele andere ogen naar vogels! 🪶

Met hartelijke groet,
Gérard van den Broek


Curriculum Vitae

1986   Prijs gewonnen bij een fotowedstrijd voor natuurfotografen. De jury bestond naast de gerenommeerde vormgevers Ellen Akkerman en Simon van der Sluijs, ook uit natuurfotograaf Fred Hazelhoff. Als kind was ik al een groot bewonderaar van zijn werk.
2009 Een aantal van mijn foto's zijn gepubliceerd in het boek "Vogels (houden) van Breda". Dit is uitgegeven door de West-Brabantse Vogelwerkgroep.
2011 Start van deze website.
2011 Veel van mijn foto's zijn op o.a. de bekende stocksites terug te vinden waar ze gebruikt worden voor diverse lectuur, waaronder vakbladen.
2012 Sinds 2012 verzorg ik lezingen die ik ondersteun met foto's uit eigen werk.
2018 Begonnen aan een boek waar mijn mooiste platen in komen te staan met daarbij de belangrijkste informatie over de verschillende soorten vogels. Publicatie datum is nog niet bekend.