Birdartphotography
 

Biografie

Als kind was ik al erg geïnteresseerd in de dierenwereld. Mijn omgeving buiten was voor mij een grote "dierentuin". Vol bewondering bestudeerde ik de dieren in mijn omgeving en daarbuiten. De vele dierenboeken die ik las, brachten mijn kennis op een hoger niveau waardoor alles nog boeiender werd. Toen ik op mijn negende verjaardag een simpel analoog "zwart-wit" fototoestel van mijn  ouders kreeg, kon ik ook beginnen om alles op de foto vast te leggen.  Dit viel niet mee door het ontbreken van een tele-objectief. Tevens was fotograferen destijds een dure aangelegenheid, daar je voor iedere foto moest betalen, inclusief de ontwikkelkosten. Het resultaat liet al vlug een week op zich wachten in verband met het ontwikkelen van de foto's. Nu in het digitale tijdperk kun je je dat bijna niet meer voorstellen. Het fotograferen van vogels begon steeds meer op de voorgrond te komen. 
In mijn tienerjaren kocht ik een minolta spiegelreflexcamera met o.a. een 70/200mm-objectief waardoor vogelfotografie steeds serieuzer werd. De aanschaf van een 400mm-objectief bracht uitkomst. Doordat het objectief niet lichtsterk was (lees: geen snelle sluitertijden bij normaal licht) en beeldstabilisatie nog niet was uitgevonden, moest alles via een statief met deze 400mm lens. Overigens ben ik nooit een liefhebber geweest om flitsers te gebruiken bij natuuropnames.
Met dit 400mm-objectief heb ik in de 80er jaren baltsende korhoenders gefotografeerd op de Regte heide bij Goirle bij opkomende zon. Tijdens de nacht had ik mijn positie al ingenomen op de heide, op zo'n 100 meter afstand van de baltsplaats om verstoring te voorkomen. Je hoorde, terwijl het langzaam licht werd en de mist nog over de heide hing, de baltsende korhoenders. Een van de gelukzalige momenten. Achteraf was ik blij dat het korhoen redelijk op de foto stond, want voordat ik professionele apparatuur zou gaan gebruiken, zou nog jaren duren. 

In 1986 heb ik een prijs gewonnen bij een fotowedstrijd voor natuurfotografen waarbij ik mijn minolta camera gebruikt had voor de foto. De jury destijds, bestond naast bekende vormgevers, ook uit natuurfotograaf Fred Hazelhoff. Als kind was ik al een groot bewonderaar van zijn werken.

In 2010 zijn er foto's gepubliceerd in het boek: "Vogels van Breda", dat is uitgegeven door de West-Brabantse Vogelwerkgroep.

Tegenwoordig kun je veel van mijn foto's op o.a. de bekende stocksites terug vinden waar ze gebruikt worden voor diverse lectuur, waaronder vakbladen. Het geven van lezingen, ondersteund met veel foto's uit eigen werk heeft mijn voorkeur, naast het fotograferen natuurlijk.

Sinds 2018 werk ik aan een boek, waar mijn mooiste platen in komen te staan met uiteraard de belangrijkste informatie over de verschillende soorten vogels.

De vogels probeer ik in hun biotoop vast te leggen, zonder ze daarbij te storen, om je zo de sfeer te laten proeven en een kijkje te laten nemen, in de wereld van deze bijzondere diersoort.

Tijdens mijn shoot, werk ik hoofdzakelijk vanuit de mobiele schuilhut (lees: auto) of vanuit een flexibele schuilhut, maar mijn voorkeur gaat uit naar trektochten, waarbij ik al jagend met apparatuur op zoek ga naar bepaalde soorten. Ook gebruik ik regelmatig een driepoot statief of een grondstatief waarbij ik gecamoufleerd mijn onderwerp observeer, om zo de juiste platen te schieten. 

Naast de vogel platen, schiet ik zo nu en dan ook platen van een heel ander onderwerp, zoals American football of een onderwerp, waarbij ik een actie of gezichtsuitdrukking kan vastleggen. Enkele voorbeelden kun je terug vinden onder het tabblad: "Foto's .....overige onderwerpen".

Een andere passie van mij sinds mijn 15e is paleontologie. De wetenschap die zich bezig houdt met de studie naar o.a. "het fossiele leven". Binnen deze tak, ligt mijn interesse hoofdzakelijk ook weer bij het dierenrijk. Zo heeft de wetenschap aangetoond, dat vogels, mogelijk afstammen van de dinosauriërs, wat het voor mijzelf nog interessanter maakt. Vogels vertonen, qua anatomie, veel overeenkomsten met die van de dinosauriërs. Wetenschappers zeggen ook wel: "Vogels zijn dinosauriërs die zijn gaan vliegen nadat veren zijn ontstaan".  Zo kijk je weer met hele andere ogen naar vogels!

 

Met hartelijke groet,

Gérard van den Broek